Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πρόλογος

Πάνε 20 χρόνια από τότε που ήμαστε φοιτητές στο Ρέθυμνο. Μετά τις σπουδές χωρίσαμε, σε άλλες σπουδές και πόλεις, σε στρατιωτικές θητείες και επαγγελματικές ασχολίες, και ξαναβρεθήκαμε στο facebook! Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι παρ’ όλο τον ρου των 20 χρόνων, οι βασικές μας ιδέες και οι απόψεις που μας ένωναν, δεν άλλαξαν…
Συζητώντας για τα παλιά, μιλήσαμε με νοσταλγία για εκείνα τα φοιτητικά χρόνια των αρχών του ’90, που ο έρωτας και η ελευθερία είχαν τον πρώτο λόγο, όπως και τα ωτοστόπ ή τα πάρτι στα σπίτια με ποτά ρεφενέ, τα ξενύχτια ακόμη και στις εξεταστικές περιόδους, τις εκδρομές σ‘ όλη την Κρήτη με τον υπνόσακο υπό μάλης, και τις ρακιές με αγκινάρα για πρωινό.
Ενώ σήμερα… Σήμερα οι φοιτητές κάνουν rave party σε μεγάλες σάλες, οι περισσότεροι έχουν δικό τους Ι.Χ., ζουν σε γκαρσονιέρες, φοράν ακριβά ρούχα της μόδας, τα λεφτά δεν τους φτάνουν, οι σπουδές τους είναι αδιάφορες, τους είναι φυσικό να δηλώνουν γκέι, κάνουν χρήση χαπιών για να διασκεδάσουν, περνούν ώρες σερφάροντας, απέχουν από το φοιτητικό κίνημα, και για έρωτα ούτε κουβέντα.
Και να ‘ταν μόνο αυτά. Όλη η κοινωνία άλλαξε! Οι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα παιδιά τους παίζουν τόσες ώρες game boy και δεν σηκώνονται στο λεωφορείο όταν βλέπουν πρεσβύτερο. Τα παιδιά αδυνατούν να τους κάνουν να καταλάβουν γιατί θέλουν το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου από την Δ’ δημοτικού για να εντυπωσιάσουν τους συμμαθητές τους…
Η σύζυγος δεν θέλει να αποδεχτεί την αγορά ενός 4x4 ενώ η οικογένεια διαθέτει ήδη δύο αμάξια, παρά την επιμονή του συζύγου της. Ο σύζυγος διαφωνεί με την εβδομαδιαία τακτική επίσκεψη της γυναίκας του για χτένισμα, νύχι και solarium. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το ότι είναι «βάρος» και πρέπει να μείνουν σε γηροκομείο, ή το να μη φιλάνε τα εγγόνια τους να μην τους κολλήσουν μικρόβια. Οι νέοι γονείς δεν αποφασίζουν να κάνουν δεύτερο παιδί για να παρέχουν «τα πάντα» στο ήδη υπάρχον.
Όλα αλλάξανε. Στις γειτονιές σταμάτησαν τα παιδικά γέλια, τα οποία ακούγονται πια στους οργανωμένους «παιδότοπους», με τους γονείς να πίνουν απ’ έξω καφέ. Τα παιδιά του δημοτικού δεν παίζουνε μπάλα παρά μόνο σε ενοικιαζόμενα γήπεδα 4x4 και 5x5. Τα ίντερνετ καφέ έχουν γεμίσει έφηβους που παίζουνε ομαδικά παιχνίδια (;) μάχης. Οι δε έφηβες ονειρεύονται να γίνουν μοντέλα, τραγουδίστριες ή τηλεπαρουσιάστριες.
Πως και γιατί άλλαξε έτσι ο κόσμος; Τί μεσολάβησε και από την απόλυτη έκφραση ελευθερίας του Μάη του ’68 φτάσαμε στον ανταγωνισμό της γκλαμουριάς; Ποια είναι τα νέα συστήματα αξιών που επιβάλλουν στον 10χρονο να μη μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς κινητό τηλέφωνο;
Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα επιχειρήσαμε να απαντήσουμε μέσω ανταλλαγής άπειρων διαδικτυακών μηνυμάτων, κειμένων και πειραγμάτων, έως ότου αποφασίσαμε να τα «δέσουμε» σε βιβλίο. Οι παλιοί συνάδελφοι αποφασίσαμε να συγγράψουμε περί της αποκωδικοποίησης των κοινωνικών φαινομένων, και ώ του θαύματος…. Όσο προχωρούσαμε τόσο αντιλαμβανόμασταν πόσα πολλά «παράδοξα - παράλογα» ισχύουν στον σημερινό μας κόσμο, που μας «διαφεύγουν» από την αντίληψη στο κυνήγι της καθημερινότητας.
Κατανοήσαμε ότι ζούμε σ’ ένα περιβάλλον με παραμορφωτικούς καθρέπτες, δεμένοι στην Σπηλιά του Πλάτωνα βλέποντας αντί για την πραγματικότητα «απεικάσματα» και σκιές,. Καιγόμενοι από ανάγκη να μοιραστούμε αυτές τις διαπιστώσεις και να βγει από την αφάνεια αυτό το «αόρατο χέρι» που κινεί τα νήματα, σας παρουσιάζουμε την νέα παγκόσμια θρησκεία, με τους περισσότερους και φανατικότερους οπαδούς παγκοσμίως, το σύστημα αξιών της και τον παράδεισο που υπόσχεται, ώστε να επανεξεταστεί αν η δουλοπρεπής μας στάση απέναντι της είναι δικαιολογημένη ή όχι.
Άλλωστε καθήκον των κοινωνικών επιστημόνων είναι η παρουσίαση των φαινομένων… Η τελική απόφαση για την στάση που θα κρατήσει ο καθένας απέναντι τους είναι προσωπική επιλογή!
Με χαρά θα περιμένουμε τα σχόλια, τις ερωτήσεις και την καλόβουλη κριτική σας.
                                                                                                        Γιώργος Ορφανός            Γιάννης Βελίκης
                                                                                                              Ηράκλειο                       Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: